onsdag 19 september 2012

Att tro på Mr. Pip- Lojalitet.

Ett viktigt tema som är med från den första sidan till den allra sista, är temat lojalitet. Matlidas liv förändras radikalt under åren som Lloyd Jones skriver om i boken. Hennes far åker till Australien för att jobba. Ett krig pågår. Hela byns tillhörigheter bränns upp efter att rödskinnen invaderar byn och kräver att en viss Mr Pip stiger fram.
Men Mr Pip kan inte stiga fram. För han exsisterar inte, iallafall inte i den verkliga världen. Men i boken, Lysande Utsikter ( Charles Dickens, utgavs 1860-1861) är Mr. Pip väldigt levande. Problemet med denna situation är att boken där Mr. Pip lever inte befinner sig på sin rätta plats. Lysande Utsikter som bör ligga på Mr. Watts kateder befinner sig istället i en sovmatta i Matildas hydda.
När Matilda inser att det är hennes mamma som står skyldig för att ha tagit boken, står hon inför ett svårt val. Ska hon göra det rätta? Eller, ska hon vara sin mamma lojal?
Matilda väljer, det jag tror många i hennes situation skullle välja, är vara på sin mammas sida. Fastän det är fel att ljuga och människor fick betala med sina liv, är familjebandet för starkt. Matildas mamma må ha varit en riktig häxa under en stor del av Matildas uppväxt, hon må ha skämt ut henne inför Matildas lärare och inte alltid behandlat henne rätt, men det hindrar inte det faktum är bandet i familjen är starkare än allt.