måndag 15 oktober 2012

Djurparker- yay eller nay?

Skansen har stått på samma ställe sedan 1891. Skansen har varit en del av min barndom och gett mig, och många fler, möjlighet att se djur som man troligtvis aldrig skulle få chansen att se annars. Skansen öppnar dörrar till en ny värld, men, är det verkligen rättvist?
Djuren är fast där, i sina små utrymmen utan att ha något att säga till om. På vilket sätt är det rättvist? Vi pratar hela tiden om jämställdhet och lika rätt för alla, borde inte detta gälla även för djuren?
Jag inser givetvis att man någonstans måste dra en gräns mellan djur och människor men på vilket sätt har djuren förtjänat att bli visuellt utsatta? Man kan ju knappast påstå att det är djurens fel att de har blivit utrotade, "vi ber så hemskt mycket om ursäkt, det är absolut vårt fel. Det var ju vi som ställde oss framför geväret och därför är vi numera utrotade."'
Inte nog med att vi utrotar dem, vi låser sedan in dem i trånga utrymmen där de får stå och bli utglodda. Inte för att dra alla över en kant men barn kan vara rätt hemska ibland och ibland kan dessa barn få för sig att det är en strålande idé att kasta pinnar och stenar på djuren. Jag kan garantera att detta är en idiotisk idé.
Sedan tycker jag ju dock att djur som är utrotade förtjänar att samla ihop sig och reproducera, kanske dock inte i en allmän miljö. Det samma gäller när det kommer till forskning, vi kan lära oss massor av djur men det kanske inte är någon vidare idé att ha det rakt under näsan på befolkningen.

Det kanske inte är meningen att man ska bekanta sig med vargen. Det kanske snarare är meningen att man ska få höra om historier av de som vandrat uppe i bergen och stött på en flock och sedan varit tvungna att fly för att kunna dela med sig av sin upplevelse och för att kunna berätta om det vackra kreatur som liknar dess släktingar, hunden.

Världens rörigaste inlägg, men det funkar någorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar