måndag 15 oktober 2012

Samma nu som då?

Man kan utan problem konstatera att sättet vi lever våra liv på idag, skiljer sig drastiskt från livet som levdes på medeltiden. Vi har ju massor av intressant och  intelligenta  saker som hjälper oss genom livet, till exempel datorn jag skriver på just nu, en relativt ny uppfinning. Men det är inte det detta inlägg skall handla om, utan om vi fortfarande har samma ideal idag som fanns redan på medeltiden?

En sak som man skulle kunna ta upp är kvinnor som föder barn utan en man i hushållet. År 2012 är detta ett vardagligt scenario. Ett par skiljer sig, fadern känner att papparollen inte är något för honom, man råkar dricka lite för mycket på firmafesten och nio månader senare står man där med en bebis i famnen. Så var det definitivt inte på medeltiden.
Födde du ett barn utan en man vid din sida, och folket visste om det, var slutet nära för dig. Här visades ingen barmhärtighet. Mor utan man? Antingen av med huvudet eller hängas. Vilken metod det än blev, dö skulle man.
Detta låter alldeles galet i våra öran men hur kan man förnedra sig själv på det viset.? Att ha samlag med en man inte kommer att uppfostra sin avkomma, det kan ha berott på ren idioti från kvinnans sida men det kan ju också ha varit våldtäkt. Detta togs inte så noga i beräkningen. Hamnade du i denna position var du en skam för där du bodde, det fanns ingen annan väg ut än att dö. Ja, man kunde ju givetvis rymma, men hur stora är chanserna att man faktiskt skulle överleva?

Dagens populära tvprogram tackar nog för att vi inte tänker på samma sätt när det kommer till mödrar utan män, annars hade deras program varit extrema floppar.

Personligen tycker jag att man ska ha all rätt att få uppfostra ett barn utan en man vid sin sida, vem säger att kvinnor inte kan klara sig själva?

1 kommentar:

  1. Ensam mamma söker... på medeltiden hade nog ordet som kommer varit... skydd?

    SvaraRadera